Stanovení aktivity membránově vázané glutathion-S-transferasy - Celá, Andrea [biochemička] (2011)
Glutathion-S-transferasy (GSTs) jsou skupinou multifunkčních enzymů, které katalyzují nukleofilní atak thiolové skupiny glutathionu na elektrofilní centra různých endogenních i exogenních sloučenin. Vzniklé konjugáty jsou zpravidla méně toxické než původní sloučeniny. Tímto procesem GSTs přispívají k detoxifikaci. Enzymovou reakcí glutathionu se specifickým substrátem 1-chlor-2,4-dinitrobenzenem vzniká konjugát glutathion-2,4-dinitrobenzen. Jeho absorpční maximum je při vlnové délce 340 nm, čehož bylo využito při stanovení aktivity GST spektofotometricky a pomocí CE. Součástí bakalářské práce je také optimalizace CE metody pro stanovení aktivity GST. Byly sestrojeny kalibrační závislosti koncentrace konjugátu na absorbanci, respektive výšce píku s korelačním koeficientem vyšším než 0,996. Nejnižší aktivita ze studovaných typů enzymu byla stanovena u mikrosomální GST a byla nejméně ovlivněna působením kyseliny ethakrynové. Naopak inhibiční efekt kyseliny ethakrynové na rekombinantní enz