Výskyt sinicových peptidů a jejich toxikologie - Vaňáček, Pavel; Adamovský, Ondřej; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2011)
Masivní rozvoj sinic je v dnešní době stále aktuálním problémem a to z důvodů produkce velkého spektra sinicových metabolitů. Širokou skupinou metabolitů jsou peptidy, které se v současnosti dostávají do popředí zájmu. Ukazuje se, že sinicové peptidy mají značný podíl na celkové toxicitě biomasy sinic. Teoretická část práce se zaměřuje na literární přehled dostupných informací o peptidech sinic, jejich výskytu, klasifikaci a toxikologii. Praktická část seznamuje s běžnými metodami odběru vzorků vod a biomasy sinic v přírodě a s analytickými metodami používanými k detekci microcystinů. Analýza byla prováděna imunochemickou metodou ELISA na nejčastěji se vyskytující skupinu toxických peptidů - microcystinů. Koncentrace microcystinů se pohybovala na jednotlivých lokalitách pod limitní koncentrací 1μg/L microcystinu-LR. Průměrné koncentrace se během sezóny pohybovali v lokalitách Slavkovský rybník - 0,453 μg/L, Ponětovický rybník - 0,211 μg/L, a rybník Hádek - 0,226 μg/L.
The massive development of cyanobacteria is still a current problem due to the production of diverse spectrum of cyanobacterial metabolites. Peptides are a wide group of metabolites. They come to the forefront of scientists nowadays. It appears that cyanobacterial peptides have a significant influence on the complex toxicity of cyanobacterial biomass. Theoretical part of this work focus on the current state of knowledge of cyanobacterial peptides, their occurrence, classification and toxicology. The practical part acquaints with common methods of sampling water and biomass of cyanobacteria in nature and with analytical methods used to detect microcystins. The most frequently occurring group of toxic peptides are microcystins, which were analysed by immunochemical analysis ELISA. The detected concentration of microcystins was on various locations below the limit concentration of 1 μg/L microcystin-LR. The mean concentration during the season were different for each locality: Slavkov po
Vedoucí práce: Ondřej Adamovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: metabolity; peptidy; sinice; toxikologie; Cyanophyta; metabolites; peptids; toxicology; bakalářské práce