Výskyt sinicových peptidů a jejich toxikologie - Vaňáček, Pavel (2011)
Masivní rozvoj sinic je v dnešní době stále aktuálním problémem a to z důvodů produkce velkého spektra sinicových metabolitů. Širokou skupinou metabolitů jsou peptidy, které se v současnosti dostávají do popředí zájmu. Ukazuje se, že sinicové peptidy mají značný podíl na celkové toxicitě biomasy sinic. Teoretická část práce se zaměřuje na literární přehled dostupných informací o peptidech sinic, jejich výskytu, klasifikaci a toxikologii. Praktická část seznamuje s běžnými metodami odběru vzorků vod a biomasy sinic v přírodě a s analytickými metodami používanými k detekci microcystinů. Analýza byla prováděna imunochemickou metodou ELISA na nejčastěji se vyskytující skupinu toxických peptidů - microcystinů. Koncentrace microcystinů se pohybovala na jednotlivých lokalitách pod limitní koncentrací 1μg/L microcystinu-LR. Průměrné koncentrace se během sezóny pohybovali v lokalitách Slavkovský rybník - 0,453 μg/L, Ponětovický rybník - 0,211 μg/L, a rybník Hádek - 0,226 μg/L.