T regulační buňky u mnohočetného myelomu - Bezděková, Renata (2011)
Mnohočetný myelom je hematologická malignita, vyskytující se u starších věkových skupin. Je charakterizována akumulací plazmatických buněk v kostní dřeni. Mezi základní projevy patří anémie, bolesti kostí, hyperkalcémie, poškození ledvin a imunitní deficience. T regulační buňky se uplatňují v regulaci aktivity imunitního systému, jsou klíčovým mechanismem pro udržení tolerance k vlastním tkáním a brání vzniku autoimunitního onemocnění. Mohou být ovšem díky svým tlumivým učinkům zahrnuty v patogenezi chronických virových onemocněních a malignitách. U většiny solidních nádorů jsou zvýšené hladiny CD4+ i CD8+ T regulačních buněk asociovány s horší prognózou, protože potlačením protinádorových imunitních odpovědí podporují jeho rozvoji. Stejně je tomu i u mnohočetného myelomu, kde navíc prohlubují již existující imunitní deficience. Imunomodulační terapie může být efektivní léčbou tohoto onemocnění.