Metylace rostlinných telomerových sekvencí - Sováková, Pavla (2011)
Mezi epigenetické modifikace řadíme modifikace bazí nukleových kyselin a modifikace histonů. K nejvíce prostudované epigenetické modifikaci patří metylace DNA, v eukaryotických buňkách se vyskytuje převážně metylace na pátém uhlíku cytosinu. Mezi metody studující metylaci DNA řadíme vysokoúčinné separace jako je HPLC a HPCE. Využívány jsou také restrikční endonukleázy, citlivé na metylovaný cytosin ve svých restrikčních místech. Řada přístupů je založena na konverzi DNA bisulfitem a následné amplifikaci studovaného úseku pomocí PCR. K získání kompletního metylačního obrazu DNA daného organismu (metylomu) jsou používány metody celogenomového sekvenování. Metylaci cytosinů lokalizovaných v rostlinných telomerových sekvencích nelze analyzovat konvenčními přístupy, kromě celogenomových technik. V práci (Vrbský 2010) byla navržena metoda analýzy metylace telomerových cytosinů, kdy je bisulfitem konvertovaná genomová DNA přenesena na nylonovou membránu a následně hybridizuje se specifickými