Estrogenní látky přírodního původu - Vyhňáková, Michaela; Jálová, Veronika; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2011)
Výskyt estrogenních látek v životním prostředí může vést k negativním zdravotním účinkům na živé organismy. Tato práce podává souhrn informací o přirozených estrogenních látkách v životním prostředí se zaměřením na estrogeny rostlin a hub. Jejich schopnost vázat se na estrogenní receptor v buňkách a tím jej aktivovat se testovala pomocí reportérového testu s rekombinantní savčí buněčnou linií. Testován byl genistein jako zástupce rostlinných estrogenů a zearalenon jako zástupce mykoestrogenů. U obou byla naměřena estrogenní aktivita, jež byla porovnána se 17-β-estradiolem.
Occurence of estrogen substances in the environment can lead to adverse health effects on living organisms. This thesis povides a review of information about estrogen substances in the environment and focuses on phytoestrogens and mycoestrogens. Reporter gene bioassay with recombinant mammalian cell line was used for assessment of estrogen activity. Genistein (representative of phytoestrogens) and zearalenone (representative of mycoestrogens) were tested for their ability to bind and activate estrogen receptor in cells. Estrogen activity was measured for both types of estrogens and was compared with 17-β-estradiol.
Vedoucí práce: Veronika Jálová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: biotesty; fytoestrogeny; genistein; mykoestrogeny; zearalenon; biological assays; biological assay; genistein; mycoestrogens; phytoestrogens; zearalenone; bakalářské práce