Estrogenní látky přírodního původu - Vyhňáková, Michaela (2011)
Výskyt estrogenních látek v životním prostředí může vést k negativním zdravotním účinkům na živé organismy. Tato práce podává souhrn informací o přirozených estrogenních látkách v životním prostředí se zaměřením na estrogeny rostlin a hub. Jejich schopnost vázat se na estrogenní receptor v buňkách a tím jej aktivovat se testovala pomocí reportérového testu s rekombinantní savčí buněčnou linií. Testován byl genistein jako zástupce rostlinných estrogenů a zearalenon jako zástupce mykoestrogenů. U obou byla naměřena estrogenní aktivita, jež byla porovnána se 17-β-estradiolem.