Vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie s využitím technologie Orbitrap: Nové šance pro proteomiku - Pernikářová, Vendula (2011)
Bakalářská práce se zaměřuje na princip a proteomické aplikace vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie na bázi technologie Orbitrap. Jsou popsány základní konstrukční principy hybridních systémů využívajících analyzátor Orbitrap. Dále jsou vysvětleny principy hmotnostně-spektrometrických analýz peptidů a proteinů v těchto systémech v návaznosti na enzymatické štěpení proteinů a jejich separaci kapalinovou chromatografií. Důležitou částí je přehled nejdůležitějších proteomických aplikací technologie Orbitrap od identifikace a kvantifikace proteinů, přes uplatnění v „top-down“ proteomice až po analýzu posttranslačních modifikací. V experimentální části práce byl v návaznosti na předchozí studii identifikován pomocí LTQ Orbitrap Velos peptid korelující s významnými klinicko-patologickými parametry u karcinomu prsu.