Cukerné alkoholy, jejich příprava a využití - Daňsová, Jaroslava (2011)
Cukerné alkoholy jsou přírodní látky sladké chuti, s nižší sladivostí vzhledem k sacharose. Jsou metabolizovány v tlustém střevě (erythritol v tenkém střevě), proto mají nízkou energetickou hodnotu. Nejsou úplně stravitelné, nestrávená část slouží jako vláknina. Nezpůsobují zubní kaz. Jsou vhodné pro diabetiky. Erythritol jako jediný nemá projímavé účinky. Xylitol chrání zuby před zubním kazem, neboť inhibuje růst bakterie Streptococcus mutans, zodpovědné za vznik zubního kazu. Cílem práce bylo pokusit se vyrobit xylitol ze slámy, stanovit co nejlepší podmínky a metody detekce. Dále pokusit se ověřit účinek xylitolu na S.mutans. Xylitol byl vyroben kyselou hydrolýzou pšeničné slámy a následnou redukcí hydrolyzátu kvasinkami Pichia quilliermondii (redukují xylosu na xylitol). Jako detekční metoda nejlépe posloužila vysoce účinná kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo prokázáno, že xylitol ve vzorcích obsažen byl. Kvůli velkému množství sodíku, ale nebylo možné provést kvan