Patofyziologie zásobování organismu a jeho tkání kyslíkem se zaměřením na hypoxii - Rodová, Markéta (2011)
Práce se zabývá fyziologickými a patofyziologickými mechanismy procesu dýchání. Je zaměřena na hypoxii, která je jedním ze široké škály patofyziologických jevů spojených s tímto procesem. Buňky bezobratlých i obratlovců vykazují celou řadu adaptačních mechanismů na kyslíkovou nedostatečnost. Tyto mechanismy jsou uplatňovány na systémové, buněčné i molekulární úrovni a jsou zčásti řízeny hypoxií indukovanými transkripčními faktory, které postupně modulují expresi hypoxicky regulovaných genů. V hypoxických podmínkách dochází uvnitř buňky k tvorbě reaktivních metabolitů kyslíku. Ty jsou považovány za významné signální molekuly ovlivňující mnohé buněčné pochody. Jedním z podnětů pro zpracování této práce je výskyt neobvyklých adaptačních strategií při nádechovém potápění, při kterém dosud není objasněn jeho vliv na centrální nervový systém, zejména u hloubkových disciplín.