Úloha Ah receptoru ve vývoji a funkci srdeční tkáně - Šeda, Václav (2011)
Polyaromatické a halogenované aromatické uhlovodíky představují významnou složku znečištění životního prostředí. Nachází se ve vodě, půdě a vzduchu, a člověk s nimi v každém okamžiku života přichází do kontaktu. Tyto látky jsou hlavními ligandy receptoru pro arylované uhlovodíky (AhR), který hraje významnou roli v metabolizmu xenobiotik. Vedle toho se podílí i na řízení buněčného cyklu, diferenciace a buněčné senescence. Ovlivňuje i imunitní systém organizmu a pravděpodobně hraje jistou roli i v řízení cirkadiánních rytmů a procesech spojených s hypoxií. Výzkumy z poslední doby též naznačují, že aberantní aktivace AhR může narušovat vývoj a funkce kardiovaskulárního systému. Tato práce shrnuje některé současné poznatky o úloze AhR v kardiovaskulárním systému a v teoretické i praktické části popisuje zejména model diferenciace kardiomyocytů z buněčné linie P19 (klon 6) v in vitro podmínkách.