Úloha ABC transportérů v biologii kmenových buněk - Kohutková Lánová, Martina (2011)
Kmenové buňky jsou naprosto nezbytné pro vývoj, udržování a reparaci tkání organizmu. Tyto buňky obývají specializované mikroprostředí, niche, které ovlivňuje jejich osud pomocí různých mechanizmů, které mezi sebou složitě interagují. Kmenové buňky exprimují velké množství transmembránových přenašečů z rodiny ABC transportérů, které mají mimo jiné i schopnost vylučovat cytotoxické látky ven z buňky. Tato práce se zabývá charakterizací exprese a funkce ABC transportérů u tří vybraných typů kmenových buněk (hematopoetické, neurální a kmenové buňky střevního epitelu). Zdá se, že kromě ochranné funkce, hrají tyto transportní proteiny velkou roli v ovlivňování proliferace a diferenciace kmenových buněk. Bohužel, přesné molekulární mechanizmy zatím nejsou dostatečně prozkoumány.