Biologické stopy v kriminalistice - Pakosta, Tomáš (2011)
Biologická stopa je soubor organického materiálu, který za sebou živý organismus zanechává bez možnosti ovlivnění. Díky skupinovým vlastnostem systému AB0 a schopnosti vylučovat antigeny organismem, vzniká možnost přesné identifikace. Krevní skupiny mají velký význam především v medicíně, ale v této práci se zaměříme na důležitost analyzování znaků z pohledu kriminalistiky. Krevní systémy můžeme díky vylučovatelství antigenů získat i z jiných tělních sekretů, jako jsou sliny, sperma, slzy a další. Kromě samotné krve a tělních sekretů můžeme, užitím sérologických metod, určit krevní systémy i z dalších biologických materiálů, především z kosterních pozůstatků a kožních derivátů. Následnou identifikaci vzorků je možné doplnit analýzou deoxyribonukleové kyseliny.