Mechanismy a význam vnímání polarizovaného světla u živočichů - Karas, Jakub; Vácha, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Světlo, které dopadá na zemský povrch, je polarizované. Člověk sice polarizaci světla nevidí, ale jsou organismy, v čele s hmyzem, které ji dokáží detekovat a využít. Tato práce popisuje vznik polarizovaného světla, jeho vlastnosti a uvádí, k čemu organismy schopnost vnímat polarizované světlo využívají. Hlavní část práce se zaměřuje na hmyz, na přizpůsobení jeho zrakových orgánů a nervové soustavy k vnímání polarizovaného světla, popisuje cestu signálu do příslušných center v mozku a jeho konečné zpracování. Na závěr jsou připomenuty některé důležité metody ve výzkumu vnímání polarizovaného světla u hmyzu a důvody, proč by se lidstvo mělo touto problematikou zabývat.
The light striking upon the Earth is polarized. As human beings we cannnot see this polarization, but here live some organisms, insects on the first place, that are able to detect this polarization and they are able to use it. This thesis is describing polarization of light, its characteristics and in what way the insects use the ability to perceive polarized light. The main part of this work is dealing with problematic, how visual body and nervous system of insects adapt to the perception of polarized light. It is also describing the way of signal going into the appropriate centre in the brain and his final processing. In the last part there are discussed important methods that are used in research of perceiving polarized light by insects and reasons, why it is important to study this problematic.
Vedoucí práce: Martin Vácha
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: hmyz; světlo; Insecta; Light; bakalářské práce; bachelor's theses