Mechanismy a význam vnímání polarizovaného světla u živočichů - Karas, Jakub (2010)
Světlo, které dopadá na zemský povrch, je polarizované. Člověk sice polarizaci světla nevidí, ale jsou organismy, v čele s hmyzem, které ji dokáží detekovat a využít. Tato práce popisuje vznik polarizovaného světla, jeho vlastnosti a uvádí, k čemu organismy schopnost vnímat polarizované světlo využívají. Hlavní část práce se zaměřuje na hmyz, na přizpůsobení jeho zrakových orgánů a nervové soustavy k vnímání polarizovaného světla, popisuje cestu signálu do příslušných center v mozku a jeho konečné zpracování. Na závěr jsou připomenuty některé důležité metody ve výzkumu vnímání polarizovaného světla u hmyzu a důvody, proč by se lidstvo mělo touto problematikou zabývat.