Antigeny krevního systému AB0 ve tkáních a možnosti jejich určování - Nesnídalová, Veronika (2010)
AB0 systém byl prvním krevním systémem nalezeným u člověka a to již v roce 1901. Později se ukázalo, že tento krevní systém se nenachází pouze v krvi, ale jeho antigeny se vyskytují v podstatě ve všech buňkách v těle, v tělních tekutinách i v mezibuněčné hmotě. Krevně skupinové antigeny byly z počátku identifikovány jako povrchové antigeny erytrocytů a jejich funkce byla hlavně serologická. Později se ukázalo, že tyto antigeny jsou široce rozšířeny i v ostatních buňkách a tkáních. Metody, které se uplatňují k zjišťování antigenů v těchto tkáních, mohou být serologické a v poslední době především molekulárně biologické. Serologické metody jsou nejčastěji využívány k identifikaci pozůstatků jedince, mohou to být např. kosti, vlasy nebo zuby. Molekulárně biologické metody slouží k identifikaci DNA jedince. Pomocí znalostí o AB0 systému lze studovat migraci obyvatelstva a jeho mísení nebo na základě zjišťování antigenů z tkání vyšetřit kriminalistické případy, kde nejsou k dispozici otisk