Hematopoéza - Vyškovský, Petr (2011)
Všechny zralé krevní buňky mají omezenou životnost, proto musí být průběžně nahrazovány buňkami novými. Vznik krve je založen na schopnosti primitivních kmenových buněk obnovovat se a tím dávat vznik dynamickému systému, který vytváří všechny typy specializovaných krevních buněk. Cílem této práce je poskytnout přehled krvetvorných oblastí během prenatálního a postnatálního vývoje savců a shrnout součastné poznatky posloupnosti vývoje krevních buněk. Věnuji se zde také základním metodám třídění buněk a funkčním testům, které se pro poznávání krvetvorných buněk využívají.