Význam mikroRNA v molekulární patologii kolorektálního karcinomu - Kuželová, Sabina (2011)
Východisko: Kolorektální karcinom se řadí mezi nejrozšířenější typy nádorů s pomalu klesající incidencí a stále narůstající prevalencí. Karcinom kolorekta charakterizuje koncept modelu vícestupňového vývoje zhoubného nádoru, ve kterém jsou nejdříve nahromaděny genetické změny zapříčiněné exogenními a endogenními faktory a posléze vzniká tumor. Zvýšená nebo snížená úroveň exprese microRNA (nekódující úseky RNA posttranskripčně regulující expresi genů) je důležitým faktorem vzniku kolorektálního karcinomu. Metody: V této studii se stanovovala hladina miR-21 v 56 vzorcích kolorektálního karcinomu a na stejném počtu tkání nenádorových od identických pacientů. Stanovení bylo provedeno metodou kvantitativní zpětné PCR v reálném čase. Exprese miR-21 byla poté srovnána v nádorové a nenádorové tkáni. Dále byly srovnány hladiny miR-21 v různých klinických stádiích a gradech CRC a nakonec bylo vyhodnoceno přežívání pacientů vzhledem k expresi miR-21. Výsledky: Mezi hladinou miR-21 ve zdravé tkáni