Nádorové kmenové buňky - Šenkýř, Jakub; Souček, Karel; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Objev buněk označovaných jako kmenové nepopiratelně ovlivnil mnoho odvětví biologie, jednímž z nich je i biologie nádorová. Teorie nádorových kmenových buněk a objevy na poli této problematiky naznačují, že potenciální cesta za nalezením možného postupu pro léčení rakoviny by mohla vést právě touto cestou. Shrnutí poznatků z této oblasti, tedy samotné teorie nádorových kmenových buněk a popis jednotlivých typů nádorových kmenových buněk z pohledu molekulární biologie, zejména ve smyslu deregulace signálních drah a exprese specifického fenotypu, jež lze pozorovat právě u těchto typů buněk je proto velmi důležité.
Discovery of cells called stem-cells with no doubt influenced many spheres of biological research one of which is cancer biology. The cancer stem-cells theory and discoveries on this field implies the potentional path to find treatment of cancer can lead this way. Summarizing knowledge about cancer stem-cell theory itself and describing particular types of these cells in a light of molecular biology especially deregulation of cell-signaling and phenotype expression change is very important.
Vedoucí práce: Karel Souček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: karcinogeneze; maligní nádory; nádorové kmenové buňky; malignant tumors; Carcinogenesis; Neoplastic Stem Cells; bakalářské práce