Nástroje orientační analýzy pro GIS - Kociánová, Lenka (2011)
Práce se zabývá zpracováním tektonických dat a tvorbou nástrojů orientační analýzy v prostředí GISu. Geografický informační systém propojuje geologickou databázi a tvorbu digitální mapy. Zpracování tektonických dat bylo dosud nutno provádět mimo toto prostředí a chyběla tak přímá vazba na geologické jednotky a lokalizaci v mapě. Navržené nástroje umožňují tvorbu mapy trendů, vynášení do projekce a výpočet konturových diagramů z orientovaných strukturních prvků naměřených na dokumentačních bodech. Nástroje byly testovány na datech z oblasti Žďárských vrchů a z mapového listu 1:25 000 Mokrá-Horákov, která byla pořízena v rámci projektu České geologické služby.