Sedimenty spodního badenu v severní části karpatské předhlubně - Francírek, Michal, 1986- (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou sedimentů spodního badenu v severní části karpatské předhlubně na Moravě. Depoziční architektura spodnobadenské výplně karpatské předhlubně se významně odlišuje od klasických modelů pro periferní předpolní pánve. Spodnobadenské sedimenty v severní části karpatské předhlubně na Moravě jsou hlavně tvořeny bazálními klastiky a vápnitými jíly (tégly). Litologické zhodnocení více než 400 vrtů na severní Moravě umožnilo rozlišit 6 faciálních vývojů.