Zobecněné lineární smíšené modely - Leváková, Marie, 1987- (2011)
Chceme-li použít klasický lineární regresní model, musí data splňovat předpoklad nezávislosti a normality. Pokud jeden z těchto předpokladů není splněn, musíme použít jiný typ regresního modelu. Pro data s nenormálním rozdělením exponenciálního typu jsou k dipozici zobecněné lineární modely a pro korelovaná data lineární smíšené modely. Zobecněné lineární smíšené modely (GLMM modely), které jsou kombinací těchto dvou typů, jsou určeny pro data, která jsou jak korelovaná, tak nenormálně rozdělená. V této diplomové práci jsou všechny zmíněné typy modelů popsány spolu s metodami pro určení odhadů jejich parametrů, přičemž hlavní pozornost je věnována GLMM modelům. Jsou zde popsány tři metody pro výpočet parametrů GLMM modelu: Laplaceova metoda, penalizovaná kvazi-věrohodnost Gaussova-Hermitova kvadratura. Na závěr je ukázána aplikace GLMM modelů na reálná data a odhad parametrů v systému R.