Význam nových statků v mezinárodním obchodu - aplikace pro ČR - Tučková, Martina; Hloušek, Miroslav, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2011)
Zabýváme se empirickou analýzou mezinárodního obchodu mezi Českou republikou a zeměmi CEFTA, EFTA a EU-15 pomocí detailních dat o hodnotě exportu podle jednotlivých komodit členěných podle standardní klasifikace mezinárodního obchodu. Zaměřujeme se na obchodní vztahy se zeměmi spojenými s dohodami o volném obchodu s cílem zjistit, jaký měla liberalizace obchodu, která na základě těchto dohod probíhala, vliv na strukturu exportu. Podle metodologie převzaté z publikace profesora Kehoe zjišťujeme pozoruhodný vztah mezi podílem statků na obchodu před liberalizací a jeho růstem po liberalizaci. Statky, které byly před liberalizací obchodovány nejméně, představují po snížení obchodních bariér více než proporcionální podíl na obchodu.
We examine an empirical analysis of international trade between the Czech Republic and the countries of CEFTA, EFTA and the EU-15 using detailed data on the value of exports by commodity structured according to Standard International Trade Classification. We concentrate on trade relations with countries associated with free trade agreements in order to determine the impact of trade liberalization on the structure of exports. According to the methodology taken from the publication of Professor Kehoe we find a striking relationship between the share of goods before trade liberalization and its growth subsequent to liberalization. The goods that were traded the least before the liberalization account for a disproportionate share in trade following the reduction of trade barriers.
Vedoucí práce: Miroslav Hloušek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: ekonomická liberalizace; matematická ekonomie; mezinárodní obchod -- analýza; vývoz -- Česko; economic liberalization; exports -- Czechia; exports; international trade -- analysis; international trade; mathematical economics; diplomové práce; master's theses