Význam nových statků v mezinárodním obchodu - aplikace pro ČR - Tučková, Martina (2011)
Zabýváme se empirickou analýzou mezinárodního obchodu mezi Českou republikou a zeměmi CEFTA, EFTA a EU-15 pomocí detailních dat o hodnotě exportu podle jednotlivých komodit členěných podle standardní klasifikace mezinárodního obchodu. Zaměřujeme se na obchodní vztahy se zeměmi spojenými s dohodami o volném obchodu s cílem zjistit, jaký měla liberalizace obchodu, která na základě těchto dohod probíhala, vliv na strukturu exportu. Podle metodologie převzaté z publikace profesora Kehoe zjišťujeme pozoruhodný vztah mezi podílem statků na obchodu před liberalizací a jeho růstem po liberalizaci. Statky, které byly před liberalizací obchodovány nejméně, představují po snížení obchodních bariér více než proporcionální podíl na obchodu.