Minerální asociace a chemické složení wavellitu - Haifler, Jakub (2011)
Předkládaná práce obsahuje přehled dosavadních poznatků o krystalochemii a minerálních asociacích wavellitu z nejznámějších nalezišť ve světě a v ČR. Její praktická část je věnována dosud podrobně nestudované asociaci wavellitu na lokalitě Třenická hora reprezentující také další lokality Barrandienu s podobnou puklinovou mineralizací. Chemismus nalezených minerálů (wavellit a řada variscit-strengit), zjištěný pomocí elektronové mikrosondy, je poměrně jednoduchý - proměnlivý je zejména obsah Al a Fe. Podle petrografie horniny a texturních vztahů se zdá, že hypotézy o původu fosforu uváděné dosud v literatuře nejsou pravděpodobně správné. Na rozdíl od jiných genetických typů wavellitové mineralizace, vázaných často na velké zásoby apatitu, v tomto případě není zřejmě zdroj fosforu lokální.