Dynamika výměny jeskynní a venkovní atmosféry: teoretické modely - Bucharová, Tereza (2011)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na modelování výměny vnější a jeskynní atmosféry. Vývoj jeskynní atmosféry byl popsán jednorezervoárovým modelem, který byl vyřešen matematicky a verifikován na datech naměřených v Císařské jeskyni (Moravský kras). Navržený model umožňuje získání základní představy o chování CO2 v jeskynní atmosféře v závislosti na různých rychlostech proudění vzduchu. Jako alternativní model, který by se více blížil přirozeným podmínkám v jeskyních, byl navržen koncepční vícerezervoárový model.