Detailní gammaspektrometrie neogenních sedimentů vybraných vrtů karpatské předhlubně - Bednářová, Hana (2011)
V předložené práci je zpracována detailní gamaspektrometrie neogenních (karpat, spodní baden) sedimentů ze 17 m hlubokého vrtu v oblasti Novosedel ležících v jižní části karpatské předhlubně. U vybraných vzorků byly gamaspektrometricky změřeny hodnoty K, U a Th a byla na nich provedena zrnitostní analýza. Porovnáním výsledků bylo zjištěno, že jemně zrnité sedimenty se koncentrují do dvou částí, jejichž hranice prochází nejspíš v hloubce 7,65 m. Výsledky jsou nepřímým důkazem toho, že zdrojovou oblastí pro sedimenty nalezené ve vrtu Novosedly-1 byly geologické jednotky Západních Karpat. Na základě výsledků této práce lze říci, že gamaspektrometrii jemně zrnitých sedimentů můžeme použít pro stratigrafické účely.