Petrografie hornin zastižených v profilu boskovické brázdy v údolí řeky Oslavy - Pavlátová, Alžběta (2011)
Práce se zabývá petrografickým popisem klastických sedimentů boskovické brázdy, které vystupují v defilé u řeky Oslavy v Oslavanech. Studiem výbrusů v polarizačním mikroskopu byly za pomoci planimetrické analýzy vzorky klasifikovány jako hrubozrnné arkózy, střednozrnná arkóza, střednozrnná droba, polymiktní prachovec a písčitý vápenec. Orientační EDX analýza upřesnila chemické složení jak samotných studovaných sedimentů, tak i jejich vybraných horninotvorných minerálů včetně akcesorií, z nichž jsou nejvíce zastoupeny zirkon, apatit a monazit. Terénní gamaspektrometrické měření potvrdilo vysoké hodnoty U v horninách v okolí I. sloje.