Mineralogické studium "plazmy" ze serpentinitů na západní Moravě - Koníčková, Šárka (2011)
Předložená práce se zabývá mineralogickým složením chalcedonové odrůdy - plazmy z okolí Mohelna, Biskoupek, Hrubšic a Nové Vsi u Oslavan. První část ve formě rešerše obsahuje souhrn informací o plazmě, jako o produktu zvětrávání serpentinitů, a taktéž podává přehled o geologii zájmové oblasti - mohelenského serpentinitového masivu a hrubšického serpentinitového tělesa. Ve druhé části jsou popsány výsledky terénního a laboratorního výzkumu zaměřeného na zdokumentování nalezených lokalit s výskytem plazmy a identifikaci a chemismus přítomných minerálů z odebraných vzorků.