Puklinová pevnost vybraných hornin na Moravě - Proisl, Tomáš (2011)
Práce je zaměřena na zkoumání reálných ruptur a anizotropie jejich puklinové pevnosti. Studovaná puklinová pevnost byla dle předpokladu anizotropní. Zkoušené vzorky byly rozděleny na pukliny a zlomy. U puklin byla patrná kumulace nejvyšších hodnot pevnosti v°jednom směru. To by mohlo poukazovat na možnou schodovitou strukturu. U zlomů je největší puklinová pevnost patrná ve směrech šikmo k rýhování. To by mohlo nasvědčovat složitější závislosti. Zároveň by to mohlo značit, že struktury tvořící rýhování, byly při smykových zkouškách utrženy. V takovém případě by ve směru kolmém na rýhování bylo potřeba menší smykové síly na stržení rýhování, než ve směru 45° (resp. 135°; 225° a 315°).