Studium fluidních inkluzí v křišťálech na nejvýznamnějších lokalitách ve středních Čechách - Pořádek, Přemysl (2011)
Tato práce je zaměřena na studium fluidních inkluzí v křišťálech ze dvou nalezišť ve středních Čechách. První lokalitou je dutinový pegmatit u Dražic západně od Tábora, druhou je křemenná žíla v biotitickém migmatitu nedaleko obce Hutě u Bechyně. V práci byl vysvětlen pojem fluidní inkluze, petrografie inkluzí a genetická klasifikace. Poté nastíněna geologie oblasti i obou nalezišť. Na vzorcích křišťálu bylo nejprve provedeno mikroskopické pozorování, při kterém se zjišťovaly petrografické vlastnosti inkluzí - velikost, tvar a fázové složení. Následně proběhlo mikrotermometrické měření. Získaná data posloužila ke stanovení přibližného chemického složení inkludovaných fluid. Z dat z lokality Dražice byla vypočítána hustota a závislost tlaku na teplotě.