Kvantitativní stanovení vybraných síranů s ohledem na jejich průmyslové využití - Černý, Jan (2011)
Diplomová práce shrnuje výsledky studia vybraných metod z hlediska jejich vhodnosti pro kvantitativní stanovení anhydritu, bassanitu a sádrovce. První část je literární rešerše shrnující mineralogickou charakterizaci vápenatých síranů, základní informace o fyzikálních principech a využití RTG difrakce v metodách kvantitativního stanovení a charakteristiky analytických metod interního standardu, konstantního přídavku a korundového čísla RIR. Experimentální část prezentuje výsledky RTG difrakčních fázových analýz kontrolních směsí síranů vápenatých provedených sledovanými metodami pro porovnání jejich efektivity, dále uvádí výsledky validací těchto metod z hlediska jejich přesnosti, linearity, opakovatelnosti a experimentální náročnosti. Na základě srovnání parametrů jednotlivých metod je jako optimální vyhodnocena RTG difrakční analýza metodou interního standardu. Metodu interního standardu lze považovat za metodu vhodnou pro stanovení fází síranu vápenatého (anhydritu, bassanitu a sádr