Lokální ekologické změny na vrchovišti Vozka v posledních 5.000 letech - Buchtová, Hana (2011)
Tato studie přináší výsledky analýz makrozbytků a schránek krytenek, které se dochovaly v profilu odebraném na rašelinném komplexu u vrcholu Vozka v Hrubém Jeseníku. Profil hluboký 165 centimetrů zachycuje vývoj vegetace a změny na vrchovišti za posledních ca 5000 let. Vrchoviště zde začalo vznikat během konce atlantiku a největší rozvoj, doprovázený rychlejším ukládáním rašeliny, byl zaznamenán v období staršího subatlantiku, kdy se na lokalitě ve větší míře začaly vyskytovat rašeliníky druhů Sphagnum magellanicum a Sphagnum russowii. Díky nálezům dochovaných schránek krytenek bylo možné zrekonstruovat vlhkostní změny na lokalitě. Střídání vlhčích a sušších období bylo na lokalitě nejprve ovlivňováno klimatem, od 14. století byly častější fluktuace vodní hladiny, které mohly být způsobeny také vlivem lidské činnosti ve vyšších partiích pohoří, což dokazují výsledky pylových analýz a ostatní studie z tohoto území. V počáteční fazi vývoje studovaného vrchoviště ve vegetaci převládal Eri