Plazmochemická příprava povrchů podporujících růst mikrobiálních biofilmů - Ševela, Ondřej (2011)
Shlukování buněk mikroorganismů do organizovaných vrstev na pevných površích, tedy růst biofilmů, je využíváno při jejich kontrolované mikrokultivaci. Pro žádoucí zefektivnění tohoto procesu je nutné podpořit adherenci buněk ke stěně kultivačního povrchu, tj. zvýšit jeho hydrofilitu. Cílem předložené práce bylo opracovat povrch materiálu užívaného pro mikrokultivaci v netermickém plazmatu a nedestruktivně tak zvýšit jeho volnou povrchovou energii. Za tímto účelem byla vyvinuta metodika pro zapálení dielektrického bariérového výboje při atmosferickém tlaku uvnitř jamek mikrotitrační destičky, s cílem povrch hydrofilizovat. Proto byl navrhnut a sestrojen funkční plazmový reaktor. Volná povrchová energie materiálu byla vyhodnocována měřením kontaktního úhlu smáčení povrchu kapkou vody.