Migrace arzenu v povodí řeky Dřevnice - Pražáková, Marcela (2011)
Arzen, řadící se k těžkým kovům vzhledem k jeho vysoké toxicitě, se dostal v posledních desetiletí do popředí u mnoha vědců a ekologů. Arzen přijímán dlouhodobě ve zvýšených dávkách způsobuje závažná onemocnění až smrt milionů lidí na celé Zemi. K závažným problémům patří především kontaminace vodních zdrojů. Arzen patří k toxickým kovům ohrožující ne jen člověka a živočichy ale i celé přirozené ekosystémy. Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit data z monitoringu vod řek Bratřejovka, Lutonínka, Dřevnice a Morava. Ze získaných dat fyzikálně-chemických parametrů vody, jejího složení, složení dnových sedimentů a za pomoci geochemického modelování se pokusit odvodit základní procesy určující migraci arzenu v povrchovém toku.