Geochemický vývoj mokřadního systému v Nové Vsi u Moravské Třebové - Jašková, Kateřina (2011)
Kyselé důlní vody, jež jsou produktem těžby uhlí a kovů, se řadí mezi nejvážnější formy znečištění povrchových vod. Vysoké koncentrace rozpuštěných kovů (Fe, Mn, S, Pb, Zn, U, atd) působí silně toxicky na živé organismy. Dekontaminace těchto vod je mnohdy finančně náročná na výstavbu a provoz čistících zařízení a často s sebou nese i další ekologickou zátěž. Z toho důvodu se hledají levné a perspektivní technologie, mezi které se řadí bioremediace v mokřadních systémech. Jedná se o čistění vod v přirozeném prostředí, kde hlavním dekontaminačním činidlem je vzájemné působení s biotou. Cílem této práce je odvodit základní geochemické procesy, které probíhají v mokřadním systému v interakci s kyselými důlními vodami na lokalitě v Nové Vsi u Moravské Třebové.