Gamaspektrometrická charakteristika alkalicko-živcového syenitu u Naloučan. - Schneider, Jiří (2011)
Cílem této diplomové práce byla charatkteristika zdroje zvýšené radioaktivity v hornině. Nejdříve byla provedena petrografickácharakteristika, kde byla hornina rozčleněna do čtyř částí. Dále detailní gammaspektrometrické, jak terénní, tak laboratorní měření, které bylo korelováno s RTG - fluorescencí. Poslední částí byla mikrosondová analýza, pomocí které byly určeny zdroje radioaktivity. Všechny části práce byly potom detailně diskutovány a porovnány se staršími pracemi