Charakteristika uranové anomalie v jižní části boskovické brázdy - Jakubová, Petra (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá studiem uranové anomálie v jižní části boskovické brázdy v rosicko-oslavanské pánvi u obce Oslavany. Na lokalitě byly pomocí přenosného gamaspektrometru identifikovány a odebrány vzorky hornin s anomálními hodnotami uranu, které byly následně studovány z petrografického hlediska. Největší hodnoty uranu obsahuje uhelný jílovec, který se nachází v podloží šedých pískovců spodního šedého souvrství. Odebrané vzorky byly přeměřeny gamaspektrometrem laboratorním a pomocí elektronové mikrosondy a XRF analýzy bylo odhaleno jejich chemické složení. Polarizačním mikroskopem byly ve vzorcích zjištěny žilky „limonitu“, které byly dále studovány. Bylo prokázáno, že se uran koncentruje do těchto žilek a je více vázán na směs oxidů a hydroxidů Fe, méně pak na jarosit, který je v hornině také hojně zastoupen. Studium vzorků přispělo k objasnění uranové anomálie vázané na uhelné jílovce a pískovce.