Využití přirozených mokřadních systémů k dočištění důlních vod - Horníček, Roman (2011)
Kyselé důlní vody jsou velkým environmentálním problémem posledních desítek let. Po vytěžení dané suroviny přichází do kontaktu sulfidické minerály s atmosférou. To má za důsledek změnu podmínek na oxidační. Po uzavření důlního díla a jeho následném zatopení přichází oxidované minerály do styku s podzemními vodami, které se o jednotlivé složky obohatí, a tak se dostávají na povrch. Tyto vody mají extrémně nízké pH a obsahují mnoho těžkých kovů a síranů. Na povrchu se chovají velice toxicky, jelikož jejich nízké pH zabraňuje růstu vegetace. Tento problém je doposud řešen aktivními metodami, kdy se AMD čistí přidáním chemických prostředků, což je velice časově náročné a nákladné. Proto je možné využít pasivní metodu, tedy dočištění AMD přirozenou přírodní cestou - průtokem přes mokřad. Voda se tak zbaví téměř všech kontaminantů, které se v mokřadu vysráží na nové minerály a uloží v sedimentu.