Pozice manganu ve struktuře ilmenitu - Koutný, Tomáš (2011)
Bakalářská práce se zabývá krystalochemickou strukturou minerálů skupiny ilmenitu, zejména možnými substitucemi na jednotlivých strukturních pozicích. Zvláštní důraz je kladen na substituce manganových iontů za ionty železa. V rešeršní části je pozornost věnována mineralogické charakteristice ilmenitu a uveden je stručný úvod do techniky RTG práškové difrakce. V samostatná části rešerše je zhodnocen výskyt manganem-bohatých ilmenitů ve světě, uveden je přehled dosavadních znalostí o dalších možných substitucích (zejména ionty hořčíku a zinku). V experimentální části práce je proveden pokus o kvantifikaci Mn v ilmenitu na základě některých difrakčních parametrů záznamu získaného pomocí simulačního programu STOE WinXPOW.