Studium fluidních inkluzí v křišťálech z území Dolních Borů a Cirilova - Navrátilová, Petra (2011)
Diplomová práce se věnuje studiu fluidních inkluzí v křišťálu z Dolních Borů a Cyrilova. Hlavním cílem bylo provedení petrografické charakteristiky objevených typů inkluzí v křišťálu a jejich studium metodou optické mikrotermometrie. Dále se ověřovalo zastoupení pevných fází v inkluzích, poté proběhla jejich identifikace, taktéž již zmiňovanou metodou. Jeden typ inkluzí byl také podroben Ramanově spektroskopii, určené k bližšímu detekování složení fází v inkluzích. Výsledná data povedou k podrobnějšímu poznání petrografické charakteristiky nalezených typů inkluzí a naměřené hodnoty k určení relativně časové posloupnosti vzniku jednotlivých typů inkluzí. Součástí diplomové práce je pokus srovnat vlastnosti fluid v křišťálech nalezených na povrchu s fluidy obsaženými ve vzorcích z křemenných žil a pegmatitových těles.