Charakteristika vulkanických skel z Karpat a jejich využívání v pravěku - Švecová, Eva; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2011)
Anotace Diplomová práce seznamuje s hlavními zdroji vulkanických skel v části Karpat, které pokrývají Slovensko, sv. Maďarsko a Zakarpatskou Ukrajinu. Z archeologického hlediska je z vulkanických skel nejdůležitější obsidián. Práce je především zaměřena na mineralogicko-petrografickou charakteristiku obsidiánů ze zdrojových lokalit na jv. Slovensku, v sv. Maďarsku a na Zakarpatské Ukrajině. Popsány jsou rovněž artefakty obsidiánů z archeologických nalezišť na jv. Slovensku a zdroj perlitu ze stř. Slovenska. Obsidiány z jv. Slovenska, sv. Maďarska a ze Zakarpatské Ukrajiny byly spolu s vybranými lokalitami artefaktů z jv. Slovenska podrobeny geochemické analýze. Na základě těchto analýz bylo možno jednotlivé zdroje od sebe odlišit a tím prokázat, že artefakty ze slovenských archeologických nalezišť odpovídají zdroji na Slovensku. Laserová ablace byla provedena na 4 artefaktech z jižní Moravy pro zjištění jejich provenience. Porovnáním výsledků z laserové ablace s geochemickými analýzam
Annotation The thesis presents the main sources of volcanic glasses in the parts of Carpathian Mountains that cover Slovakia, north-east Hungary, and Transcarpathian Ukraine. Obsidian is the most important volcanic glass from the archaeological point of view. The work is mainly focused on the mineralogical-petrographical characterization of obsidians from the source locations in south-east Slovakia, north-east Hungary, and Transcarpathian Ukraine. There are also described obsidian artifacts from archaeological locations in south-east Slovakia and perlite source from central Slovakia. The obsidians from south-east Slovakia, north-east Hungary, and from Transcarpathian Ukraine together with chosen locations of artifacts from south-east Slovakia were put to geochemical analysis. Based on the analyses, it was possible to differentiate the individual sources from each other and thus to show that the artifacts from Slovak archaeological locations correspond to a source in Slovakia. A laser
Vedoucí práce: Antonín Přichystal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: laserová ablace; obsidián; perlit; vulkanická skla; obsidian; perlite; Zemplínské vrchy (Maďarsko a Slovensko); diplomové práce; master's theses