Mineralogická charakteristika molybdenitového výskytu z lomu Pohled u Havlíčkova Brodu - Seidlová, Veronika (2011)
V České republice se nachází několik geneticky odlišných rudních výskytů molybdenitu (Sn-W greiseny Krušných hor a s nimi spjaté křemenné žily, dále se vyskytuje na puklinách některých granitů, v pegmatitech, kontaktních skarnech a jinde). Na lokalitě Pohled u Havlíčkova Brodu se podařilo nově popsat zrudnění molybdenitu , které je typické svou vtroušeninovou texturou a hostitelskou horninou, kterou je metasomaticky alterovaný nažloutlý granit. Molybdenit vystupuje v asociaci s chloritem, muskovitem, živci a vzácným pyritem. To je v rámci molybdenitových lokalit v ČR ojedinělé. Molybdenit z lomu Pohled má jednoduchý chemizmus a vyznačuje se pouze minoritním obsahem W v množství 0,03-0,08 hm.%, koncentrace Re byly pod detekčním limitem. Zrudnění je poněkud podobné Mo-porfyrovým rudám, jeho rozsah je však bezvýznamný