Mechanická destrukce kalcitových speleotém (Moravský kras) - Durďáková, Marta (2011)
V jeskyních Moravského krasu je v současnosti pozorován zvýšený opad kalcitových speleotém/ brček. Jako hlavní příčinou tohoto jevu je uváděno mechanické poškození různého původu - přirozeného i antropogenního. Cílem diplomové práce je lepší pochopení destrukce brček a případné rozlišení antropogenních příčin. Práce je založena na (1) studiu aktuální literatury, (2) sběru brček, dokumentaci postižených míst, prostudování vzorků vhodnými metodami, srovnání laboratorními experimenty, (3) analýze dat a diskuzi, (4) vytvoření nového koncepčního modelu mechanické destrukce speleotém a zhodnocení možných antropogenních vlivů.