Uzavírání lebečních švů u staroslovanských populací - Skalická, Eliška, 1985- (2011)
V teoretické části své práce jsem se nejprve zaměřila na vývoj lebky a jak je kostní tkáň ovlivňována věkem. Dále jsem se pokusila shromáždit informace o uzavírání lebečních švů a utvořit historický nástin jejich studia. V praktické části jsem odhadla věk u 147 jedinců, z toho 94 mužů, 51 žen a 2 neurčených jedinců. Kosterní materiál použitý v této práci pochází z lokalit Pohansko u Břeclavi - Pohřebiště u kostela, Lesní školka a Znojmo Hradiště. Uvedené lokality spadají do období Velké Moravy, tedy přesněji do 9. století. Pro určování věku jsem použila dvě metody hodnotící lebeční švy - metoda dle Meindla a Lovejoye a Valloise modifikovaná Rösingem. Ty jsem poté porovnala s kombinovanou metodou. Na základě výsledků nedoporučuji k odhadu věku metodu dle Meindla a Lovejoye. Metodu dle Valloise modifikovanou Rösingem doporučuji k odhadu průměrného věku populací.