Srovnání struktury,exprese a aktivity produktů lytických genů polyvalentních stafylokokových bakteriofágů - Bednář, David, 1986- (2011)
Rostoucí výskyt bakterií rezistentních k antibiotikům je závažným problémem současné medicíny. Nemožnost léčení některých infekcí antibiotiky vede k hledání alternativních způsobů léčby. Zde je snaha zavést fágovou terapii, která se ukazuje být efektivní při léčení bakteriálních infekcí. Dříve se užívalo celých fágových částic, dnes je zájem zaměřen spíše na fágem kódované antimikrobiální látky, jakými jsou například lytické enzymy. Tato práce byla zaměřena na lytické enzymy polyvalentního fága 812 a jeho mutanta 812F1 parazitujících na širokém rozmezí kmenů nebezpečného patogena jakým je Staphylococcus aureus. V diplomové práci byly definovány podmínky pro klonování a expresi genu pro endolyzin. Byla ověřována funkčnost klonovaných genů a produkty těchto genů byly blíže charakterizovány. Při ověřování vlastností endolyzinu se ukazuje, že rozmezí hostitelů lyzovaných fágovou částicí je výrazně menší než při použití endolyzinu. Potvrzuje se, že rezistence bakterií k fágu je způsobována