Diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk do odontoblastů - Karásková, Eliška (2011)
Během embryonálního vývoje podstupují buňky progresivní specializaci. Analýzy buněčných embryonálních linií ukázaly, že proces postupné diferenciace probíhá stupňovitým způsobem. Dentální mesenchymální buňky jsou příkladem buněčné linie, která během embryonálního vývoje podstupuje zmiňovanou progresivní determinaci. Tyto buňky formují komplexní morfologii zubu díky interakcím s epiteliální tkání (odvozena ze stomodeálního ektodermu) a na konci celého procesu se diferencují do několika specializovaných buněčných typů, z nichž každý buněčný typ dále produkuje tkáňově specifickou extracelulární matrix. Linie dentálních mesenchymálních buněk, kterou označujeme jako ektomesenchym, je odvozena z buněk kraniální neurální lišty a po determinaci a následné diferenciaci vytváří všechny struktury zubu a jejich podpůrné tkáně s výjimkou skloviny. Ektoderm a ektomesenchym jsou tak tkáněmi, které řídí tvorbu zubu od její iniciace, přes morfogenezi až k cytodiferenciaci. Mezi hlavní regulátory řídící