Analýza subpopulací B lymfocytů a plazmocytů v periferní krvi a kostní dřeni zdravých osob a pacientů s monoklonálními gamapatiemi pomocí multiparametrické průtokové cytometrie - Všianská, Pavla, 1987- (2011)
Monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS) patří mezi nejčastější onemocnění plazmatických buněk (PC). Jedná se o nezhoubnou formu monoklonální gamapatie, která však může progredovat do maligního mnohočetného myelomu (MM). PC představují konečné stádium vývoje B lymfocytů (B-ly). Doposud není jasné, na které úrovni vývoje dochází k nádorovému zvratu a nelze tedy přesně identifikovat populaci B-ly, která je zdrojem patologických buněk. Cílem práce byla v první řadě optimalizace metody detekce subpopulací B-ly a PC v periferní krvi a kostní dřeni a dále porovnání jejich procentuálního zastoupení u osob bez monoklonální gamapatie a pacientů s MGUS či MM.