Úloha centrální domény v regulaci onkoproteinu Mdm2 - Benešová, Jana; Uldrijan, Stjepan, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Zvýšená exprese onkogenu Mdm2, která vede k ubikvitinylaci nádorového supresoru p53 a k jeho degradaci prostřednictvím proteasomu 26S, je častou příčinou inaktivace p53 v lidských nádorech. Účinná degradace p53 proteinem Mdm2 vyžaduje přítomnost tří funkčních domén proteinu Mdm2: N-koncové domény, která je zodpovědná za vazbu k p53; C-koncové RING domény, která umožňuje vazbu enzymů ubikvitinylační kaskády; a centrální kyselé domény, která je důležitou regulační oblastí, protože je vazebným místem mnoha interagujících partnerů proteinu Mdm2. Ty mohou ovlivnit schopnost Mdm2 správně regulovat p53. V naší laboratoři byl proteomickými technikami identifikován mitochondriální protein TOB3 coby vazebný partner pro Mdm2. Cílem této práce bylo: ověřit interakci proteinů Mdm2-TOB3; určit vliv proteinu TOB3 na schopnost Mdm2 ubikvitinylovat a degradovat p53; stanovit možný vliv TOB3 na vazebné partnery Mdm2, zejména MdmX. Z výsledků vyplývá, že: protein TOB3 se váže k Mdm2 prostřednictvím kysel
Over-expression of the Mdm2 oncogene, which is responsible for ubiquitination and excessive degradation of tumour suppressor p53 via the proteasome 26S, is often cause of the inactivation of p53 in human malignancies. There are three domains of protein Mdm2 required for efficient degradation of p53: N-terminal domain, which is responsible for binding to p53; C-terminal RING finger domain, which is important for binding to enzymes of ubiquitilation cascade; central acidic domain, which is very important regulatory region because it is a binding site for a lot of proteins which interact with Mdm2. These proteins can affect the ability of Mdm2 to correctly regulate p53. Mitochondrial protein TOB3 was identified in our laboratory by proteomic techniques as one of the interacting partners of protein Mdm2. The aim of this thesis was: to verify the interaction of proteins Mdm2-TOB3; to determine the role of TOB3 especially for the ability of Mdm2 to ubiquitinate and degrade the tumour suppres
Vedoucí práce: Stjepan Uldrijan
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: diplomové práce; Transcription, Genetic; mutace (biologie); onkogeny; protein p53; proteomika; genetická transkripce; mutation (biology); oncogenes; proteomics