Kompletace celogenomové sekvence T. pallidum subsp. pallidum kmene Mexico A, anotace genomu a srovnání s dalšími příbuznými genomy - Pětrošová, Helena (2011)
Treponema pallidum ssp. pallidum je původcem venerického onemocnění syfilis a díky své schopnosti unikat imunitnímu systému hostitele bývá označována jako „utajený patogen“. Mechanismy patogeneze a faktory virulence této bakterie nebyly doposud s jistotou identifikovány. Průlomem ve výzkumu bylo sestavení první celogenomové sekvence kmene Nichols v roce 1998. Další dvě publikované sekvence (kmenů SS14 a Chicago) otevřely cestu komparativním genomovým studiím. V rámci této diplomové práce byla sestavena celogenomová sekvence kmene Mexico A. K sekvenaci byla použita metoda Illumina (Solexa), která se řadí k sekvenačním metodám nové generace. Genom kmene Mexico A má velikost 1 140 041 bp, bylo predikováno 1034 ORF. Celogenomová sekvence byla porovnána s genomy kmenů Nichols, SS14 a Chicago.